Insalata Pantesca
Insalata Pantesca
Ez a recept a Szicíliához tartozó Pantelleria szigetéről származik. Kevesen ismerik ezt a gyönyörű helyet, pedig a világörökség része. 100 km-re található Sziciliától és 65 km-re Tunéziától. Ez a vulkanikus sziget gyógyhatású iszapokat, termálforrásokat és hasonlóan izgalmas gasztronómiai izgalmakat rejt. A Földközi tenger Izlandjának tartják, ahová a hírességek is szívesen menekülnek a világ zaja elől. Híres terménye a sós kapribogyó, a hegyvidék kincse pedig a passito bor. De híres még a keserű raviolijáról a töltött padlizsánról és a halas kuszkuszról.
Az Insalata Pantesca, azaz a Pantesca saláta Szicília egyik legízletesebb salátája! Ez a különleges étel friss paradicsom, ropogós burgonya, kapribogyó, lila hagyma, fekete olívabogyó és a friss oregánó tökéletes harmóniáját kínálja. Az autentikus olívaolaj és az ecet pikáns keveréke fenséges ízekkel tölti meg a tányérod, és azonnal a napfényes Mediterrán területre repít. Ideális választás nyári grillpartikhoz, könnyű ebédekhez vagy vacsorákhoz. Kóstolj bele ebbe a könnyed, mégis gazdag ízvilágba, és éld át a Pantelleria sziget varázsát otthonodban!
Összetevők:
- Sárga Burgonya 400 gr.
- Koktélparadicsom 300 gr.
- Sózott kapribogyó 30 gr. (ha tudtok szerezni: Pantelleria)
- Kimagozott zöld és fekete olajbogyó 50 gr. (ajánlom az olive taggiasche olívabogyókat)
- Vöröshagyma 1 fej
- Fehérbor ecet 20 gr.
- Extra szűz olívaolaj ízlés szerint
- Szárított oregánó ízlés szerint
- Bazsalikom ízlés szerint
- Só ízlés szerint
- Fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Mosd meg és tedd fel főni sós vízben a burgonyát héjában kb. 30-35 percig (burgonya méretétől függően).
- Hámozd meg és vágd vékonyra a hagymát.
- Mosd meg és vágd félbe a koktélparadicsomokat.
- Öntsd a hagymát, a koktélparadicsomot, az olajbogyókat és a kapribogyókat egy salátás tálba.
- Fűszerezd a kézzel darabokra tépett bazsalikomlevelekkel és a szárított oregánóval.
- Eközben az elkészült burgonyát csepegtesd le, hámozd meg és hagyd kihűlni majd vágd darabokra.
- Add hozzá a burgonyát a többi hozzávalóhoz.
- Ízesítsd fehérborecettel, extra szűz olíva olajjal és ízlés szerint sóval, borssal.
Jótanács:
1. Ha szeretnéd, a Pantelleria salátát gazdagíthatod sült és apróra vágott hallal vagy polippal, tonhallal vagy makrélával, de akár apróra vágott csirkemell darabokkal is.
2. Nagyon jól megy hozzá az egyszerű, olíva olajban kisütött hal (orata, sgombero stb).
Plusz info:
Ha módodban áll mindenképp ilyen olívabogyókkal készítsd el ezt a receptet. Ezek az olívabogyók Ligúriában teremnek, eredetileg Franciaországból származnak és édesebbek mint a "klasszikus" társasik. Ráadásul a színük sem egységes, van köztük zöldebb, sötétetebb, lilásabb, ez még látványra is jót tesz a salátának.